Menstypes

 

 

Wat is MensTypes

MensTypes is gebaseerd op het enneagram. Dit is een eeuwenoud symbool wat vaak gebruikt wordt als typologiemodel, een psychologisch model voor het typeren van mensen. Met de typologie van MensTypes kun je aan het uiterlijk, in grote lijnen zien wat het karakter is van iemand.

Je kunt dit vergelijken met het herkennen van honden. Een poedel en een herder herken je aan het uiterlijk. Je weet meteen globaal wat het karakter is van die twee honden. En ook of een van deze twee honden bij jou zou passen.

En ja, mensen kun je vergelijken met honden. Mensen zijn net als honden zoogdieren. Wij behoren ook, net als andere dieren tot een bepaald soort en type. Ook wij zijn te typeren aan de hand van kenmerkende eigenschappen.

Soms zijn mensen bang niet meer uniek te zijn wanneer ze ‘in een doosje worden gestopt met een labeltje erop’. Dat ze hun identiteit en hun eigenheid verliezen als ze worden getypeerd. Maar zoals de Oostenrijkse psycholoog Alfred Adler zei: “we worden niet in een hokje gestopt, we zien juist in welk hokje we al zitten.”

 

 

 

Van welke planeet komt jouw droompartner?

Er zijn dertien menstypes en ze worden ook wel planeettypes genoemd: Maan, Venus, Mercurius, Saturnus, Mars, Jupiter en Zon. Er zijn 7 klassieke types en 6 gecombineerde types die je herkent aan het uiterlijk.

Niet alle types passen bij elkaar. Sterker nog: de meeste passen niet bij elkaar en daarom gaan zoveel mensen na een tijdje uit elkaar.

 

 

 

Je ‘Ideale Partner’ en het geheim van de klik

Volgens de MensTypes is je ideale partner niet alleen iemand die je lichamelijk aantrekkelijk vindt, maar iemand die ook qua karakter bij je past. Er zijn twee types die het beste bij je passen en met wie de kans op een superrelatie het grootst is. Je ‘maximale aantrekking’ en het type dat je zelf bent.

Met deze twee types heb je een ‘magische klik’ die je direct herkent als je elkaar ontmoet. Jullie voelen een echte klik en begrijpen elkaar snel. Jullie hebben ‘iets’: een bepaald gevoel, een contact wat vanzelfsprekend is en soepel verloopt. Deze speciale klik heb je met je ‘Ideale Partner.’Het betekent dat jullie karakters bij elkaar passen.

 

 

Wake up! ‘De ware’ bestaat niet!

Sommige mensen hebben de overtuiging dat er maar één ware is.  Maar er loopt niet één ware rond voor jou op deze aardbol. Wel is er een bepaald type dat het beste bij je past. Als je weet welk menstype dit is, zul je zien dat er meer potentiële partners rondlopen dan je nu denkt. Je realiseert je dat je ‘Ideale Partner’ misschien zelfs al die tijd dichterbij was dan je dacht.

Ook zijn er mensen die wachten tot ‘de ware aan de deur klopt’. Ze hebben de overtuiging dat liefde op je pad komt. Dat je daar niet naar moet zoeken, want dat voelt geforceerd. Het moet je spontaan overkomen. Maar waarom zou je ‘anno nu’ nog passief wachten en niet actief op zoek gaan naar je droompartner? Je vergroot toch je kansen als je gaat internet daten? Als je veel gezellige dingen onderneemt en leuke nieuwe mensen ontmoet?

 

 

 

 

Soms…val je op iemand die niet bij je past

Er zijn verschillende theorieën over waarom twee mensen zich tot elkaar aangetrokken voelen. De theorie van de Nieuw-Zeelandse psycholoog John Money is hier een van. Volgens hem heb je een mentale liefdeskaart waarmee je bepaalt of iemand jouw perfecte partner is. Van jongs af aan ben je bezig met het ontwikkelen van deze liefdeskaart. Deze stel je samen uit bijvoorbeeld de ogen van je vader, de glimlach van je moeder en de humor van je buurjongen. Al deze puzzelstukjes vormen samen je liefdeskaart. Onbewust gebruik je deze als ‘checklist’ bij het kiezen van een partner. Maar deze liefdeskaart, die je hebt gecreëerd in je jeugd vertelt je niet of iemand ook bij je past. Je weet niet van te voren of iemand de juiste partner voor je is.